De juiste locatie kiezen voor je terras

De juiste locatie kiezen voor je terras

2 mei 2024 0 Door Sarah

Als horecaondernemer weet je hoe belangrijk de locatie is voor een succesvol terras. Het is niet alleen een kwestie van tafels en stoelen neerzetten; de plek van je terras heeft grote invloed op de ervaring van je gasten. Denk aan de positie ten opzichte van de zon: een terras op het zuiden vangt veel zonuren, maar heb je ook schaduwplekken voor de hete middagen? En hoe zit het met de toegankelijkheid? Een terras dat zich direct aan de wandelroute bevindt, nodigt sneller uit dan een verborgen binnenplaats.

Daarnaast is het van belang om na te denken over de ruimte rondom je terras. Is er genoeg plek voor mensen om langs te lopen zonder dat ze tegen stoelen aanstoten? Kunnen je gasten makkelijk naar binnen en buiten zonder dat dit stoort? Het lijken misschien kleine dingen, maar ze hebben allemaal invloed op hoe gasten jouw horecazaak ervaren.

Meubels die uitnodigen tot ontspanning

Een terras is niet compleet zonder het juiste horeca terrasmeubilair. Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop, want je meubilair moet wel een paar seizoenen mee kunnen. Kies meubels die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden; regen, wind en felle zon kunnen jouw mooie terrasstoelen voor de horeca en tafels flink teisteren. Tegelijkertijd wil je dat je gasten comfortabel kunnen zitten, dus let op het zitcomfort en de ergonomie van bijvoorbeeld de terrasstoelen voor de horeca.

Denk aan materialen die lang mooi blijven en makkelijk schoon te houden zijn. Hout, metaal en kunststof zijn populaire keuzes, elk met hun eigen voor- en nadelen. En vergeet ook niet de stijl: het terrasmeubilair moet passen bij de uitstraling van jouw zaak en uitnodigen tot lekker lang tafelen of een ontspannen borrel na het werk.

Creëer de perfecte sfeer met verlichting en decoratie

Zodra de zon ondergaat, is het zaak om de juiste sfeer te behouden op je terras. Verlichting speelt hierbij een cruciale rol. Sfeervolle lichtjes in bomen, kaarsen op tafel of lampjes onder parasols; er zijn talloze manieren om met licht een warme en gezellige ambiance te creëren. Denk hierbij niet alleen aan het praktische aspect, maar ook aan wat past bij de stijl van je terras.

Decoratie gaat verder dan alleen verlichting. Plantenbakken kunnen bijvoorbeeld een natuurlijke afscheiding vormen en voor extra groen zorgen. Accessoires zoals kussens op de stoelen of kunst aan de muren dragen ook bij aan een unieke ervaring voor je bezoekers. Het doel is om een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen en graag terugkomen.

Menu en bediening toegespitst op buitengasten

Het menu dat je aanbiedt kan ook aangepast worden aan het feit dat mensen buiten zitten. Lichte gerechten en verfrissende drankjes doen het vaak goed in de open lucht. Daarnaast is het handig als bedienend personeel extra alert is op buitengasten, die soms net wat minder zichtbaar zijn dan gasten binnen.

Zorg ervoor dat je team getraind is in gastvrijheid specifiek gericht op terrasbezoekers. Dit betekent snelle service, aandacht voor lege glazen en borden, maar ook oog hebben voor details zoals het recht leggen van een kleed of het bieden van een extra stoelkussen.

Tips om je terras gastvrij en veilig te houden

Gastvrijheid gaat hand in hand met veiligheid. Zorg ervoor dat je terras voldoet aan alle veiligheidseisen: zijn er duidelijke nooduitgangen, is er EHBO-apparatuur beschikbaar, en zijn alle meubels stabiel? Een gastvrij terras is ook een plek waar men zich geen zorgen hoeft te maken over persoonlijke veiligheid.

Daarnaast kan gastvrijheid ook simpelweg betekenen dat je rekening houdt met de behoeften van allerlei soorten gasten. Denk aan voldoende schaduwplekken, mogelijkheden voor mensen met een kinderwagen of rolstoel, en misschien zelfs wat speelgoed of kleurplaten voor de jongste bezoekers.