De fases van rouw

De fases van rouw

7 juli 2022 0 Door Sarah

In een periode van rouw komen altijd veel emoties los. Het verliezen van een dierbare is altijd verschrikkelijk en soms voelt het op het moment alsof je er nooit meer overheen komt. Maar net zoals met veel dingen, heelt tijd alle wonden. Je zal de fases van rouw snel herkennen maar in deze blog vertel ik je er nog eens over. Misschien kan het jou of iemand in jouw kring helpen. Lees je mee?

De ontkenning

Veel mensen vinden het in het begin moeilijk om te bevatten dat een geliefde er niet meer is. Zo kan je de kamer inlopen en hen verwachten te zien zitten. We noemen deze fase de ontkenning. Je wilt als het ware de waarheid niet onder ogen zien en dat terwijl je prima weet wat er aan de hand is. Het is een soort bescherming tegen de pijn en het verdriet.

De woede

Vaak komt daarna de woede. Natuurlijk is het overlijden en de rouw niemands schuld maar soms kan het wel zo voelen. Het kan voelen alsof jou of jouw dierbare onrecht is aangedaan. Het is prima om de woede te voelen, het gevoel mag er zijn. Let er wel op dat je het niet op anderen afreageert en dat je het niet negeert maar er mee werkt zodat het uiteindelijk oplost.

De onderhandeling

Als de eerste heftige emoties geweest zijn, zijn we geneigd om op een snelle manier met de werkelijkheid te dealen. We gaan dan praktisch nadenken, maar vaak is dit niet praktisch omdat we willen onderhandelen en dat gaat niet als de dood erbij betrokken is. Toch kan het soms helpen om er op deze manier over na te denken omdat het onderdeel is van vrede vinden bij de gebeurtenis.

De depressie

Als een na laatste komen we bij de depressie. Dit is het verdriet, het gemis als het ware. Iedereen gaat anders met verdriet om. Maar laat het niet in de weg staan van je gewone dag. Het leven gaat immers door en door zelf ook door te gaan, wordt deze nieuwe werkelijkheid makkelijker.

De acceptatie

Uiteindelijk komen we bij de acceptatie. Een uitvaart Eindhoven kan hier ook bij helpen. Daarnaast is het ook fijn om hier met anderen over te praten en langs te gaan op de rustplaats, bijvoorbeeld begraafplaats Leiden. Op deze manier blijf je jouw dierbare herinneren zonder dat het je leven overneemt en dat is de acceptatie die je uiteindelijk wilt bereiken.