De geschiedenis van beton cire

19 september 2022 0 Door Sarah

De industriële woonstijl is al jaren enorm populair. In woonprogramma's is het de favoriete stijl van de gemiddeld man en in horeca, kantoorpanden en winkels wordt het steeds vaker toegepast. Dat is dan ook de reden dat 'beton ciré' of betonstuc voor een steeds grotere groep mensen geen onbekende termen meer zijn. Beton ciré is een coating oftewel een dun laagje van zo'n 3 millimeter, gemaakt van cement, dat over een al bestaande coating kan worden aangebracht. Niet alleen is het materiaal heel sterk en gedegen, het ziet er ook nog eens heel leuk uit. De betonlook is dé nieuwe trend op het gebied van lifestyle. Dat betekent echter niet dat het materiaal zelf nieuw is. Beton ciré kent namelijk een lange geschiedenis.

Waar komt de term beton ciré vandaan?

De techniek beton ciré komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het betekent letterlijk gewreven beton. Het woord 'ciré' zelf betekent inwrijven met bijenwas, wat echter niet wil zeggen dat er was in beton ciré zit. De term is namelijk gerelateerd aan de poetsbeweging die je maakt bij het wassen. Je gebruikt diezelfde beweging als je een muur insmeert met het betonmengsel.

Beton door de eeuwen heen

Natuurlijk is beton zelf niet nieuw. Het werd al ingezet in de Oudheid. De Romeinen bouwden er hun bruggen en aquaducten mee. De betontechniek ging jarenlang verloren na de val van het Romeinse Rijk. Pas in de 20ste eeuw werd het weer opnieuw massaal gebruikt. Dit was concreet vanaf de jaren '30 van de twintigste eeuw en ditmaal was Engeland de pionier. Het feit dat beton resistent was voor water en zon maakte het goed toepasbaar in de industrie. Het werd gebruikt in fabrieken en voor de scheepvaart. Zo kon je met beton de boeg van het schip beter beschermen tegen corrosie.

Beton ciré nu

De afgelopen tien tot vijftien jaar wordt beton ciré vaak ingezet wegens zowel esthetische redenen als de bewezen functionaliteit. Een beton ciré vloer is de perfecte oplossing voor kantoorpanden en grote horecagelegenheden. Het ziet er hip en trendy uit, maar raakt tegelijkertijd niet snel beschadigd als er dagelijks honderden mensen overheen lopen en continue geknoeid wordt. De aanschaf beton ciré is geen probleem, je kunt het voor zo'n 80 euro per vierkante meter in veel webshops kopen. Het is verkrijgbaar in verschillende tinten, waardoor je ook kunt spelen met diverse kleurschakeringen. Je zou eigenlijk kunnen concluderen dat beton ciré niet meer weg te denken is.