De voordelen van soundproofing

De voordelen van soundproofing

1 september 2019 0 Door Sarah

Waarom soundproof?

Veel woningeigenaren hebben overwogen of aanstalten gemaakt om hun woning soundproof te maken. Er zijn namelijk tal van redenen voor mensen om dit te willen. De meest traditionele reden hiervoor is om geluid binnen te houden. Mijn moeder gaf bijvoorbeeld altijd pianoles, en dus was de studio geluidsdicht gemaakt. En het maakt echt een gigantisch verschil. Ik hoorde altijd pas bij het openen van de deur of er gespeeld werd of niet. Met alle deuren en ramen gesloten ontsnapte er echt geen kik. Maar een andere reden om een woning soundproof te maken is juist om ongewenst kabaal buiten te houden. Als je thuis werkt, of simpelweg erg op je stilte en rust gsteld bent kan het ’t waard zijn om die stappen te nemen. Misschien het hele huis, of alleen een werkkamer. Kortom, er zijn verschillende redenen om een geluidsdichte woning of kamer te willen hebben.

Waardestijging

Behalve de directe voordelen zitten er ook een aantal passieve, of indirecte voordelen aan het soundproof maken van jouw huis. Makelaars zeggen dat de waarde van een huis significant stijgt wanneer een geluidsdichte kamer aanwezig is, of het hele huis van geluidsisolatie is voorzien. Op deze manier is bijvoorbeeld de waardedaling door een snelweg teniet gedaan, of is het een extra factor voor potentiële kopers. Dit is met name extra voordelig wanneer die snelweg of een treinspoor actief de verkoop van een huis verhindert.

Is dat niet achterlijk duur dan?

Er zijn verschillende manieren om “soundproof” te bereiken, en er zijn ook verschillende gradaties. Sommige technieken vereisen dat de geluidsabsorberende isolatie tevens als algemene isolatie dienen. Dit wordt dan in de muur of het dak geplaatst en de installatie is dus relatief prijzig. Het beste is natuurlijk om dit te combineren met het moment waarop je toch al de isolatie moest vervangen of verbeteren. Op die manier zitten er weer relatief weinig kosten aan. Een goedkopere oplossing is simpelweg platen met geluidsabsorberend materiaal aan de muren te bevestigen. Dit kan in die kenmerkende vorm van ei dozen, maar er zijn ook een keurig afgewerkte gipsplaat die hetzelfde doel dient. Ook hier zitten gradaties in de intensiteit van geluidsabsorptie. Gelukkig wordt dit vaak gespecificeerd in decibel. Al met al is het lastig om de voordelen goed in te schatten, aangezien een heleboel waarde indirect aan de soundproofing is gelinkt.  Ondanks dat is het zeker dat er enkel voordelen en geen nadelen aan zitten. Dus wacht niet langer, en onderneem stappen om een geluidsvrije kamer of woning te maken!