Geschiedenis van de sneaker

Geschiedenis van de sneaker

24 februari 2019 0 Door Sarah

Wat we tegenwoordig echt niet meer kunnen wegdenken qua schoenen: sneakers. Het is voor echt ontzettend veel mensen een must en ook zeker by far de meest favoriete schoen ooit. Het is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar wat is nou de echte reden waarom de sneaker ontstaan is? En waar komt de sneaker eigenlijk vandaan? Ik heb hier een beetje research naar gedaan. Je zou misschien denken dat het echt van de tijd van nu is, maar sneakers bestaan al ontzettend lang. Iedereen die je op straat nu zou aanspreken over of ze een paar sneakers in de kast hebben staan, zou wel ja antwoorden. Ook zien we vaak dat sneakers niet per se aan een leeftijd worden verbonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel vaak bij hakken of sexy schoenen. Je kunt nooit te jong of te oud zijn voor een paar comfortabele sneakers.

Vanaf de 18eeeuw zijn sneakers al een ding. In de jaren 80 begon de hele verkoop van sneakers. De beste basketbalspelers van de wereld, Michael Jordan, heeft ervoor gezorgd dat sneakers zijn geëxplodeerd. Hij tekende een contract bij het wel bekende sportmerk Nike waardoor de sneaker Nike Air Max razendsnel een favoriet werd. Nike Air Max worden ook nog steeds verkocht en zijn een belangrijk onderdeel van het merk Nike geworden.

Het begin

Het woord sneakers komt van het Engelse woord sneaken vandaan. Op het internet zijn er verschillende verhalen die rondgaan over het ontstaan van de sneaker. Er is een verhaal die je veel voorbij ziet komen:

Een groep Engelse politieagenten klaagden over de schoenen die ze droegen tijdens het werk en wat voor geluid dat steeds maakte. Ze concludeerden dat het onmogelijk was om criminelen te besluipen, omdat de schoenen zo’n herrie maakte. Dit was natuurlijk niet erg praktisch waardoor de werkschoenen voor politiemannen ontworpen werden met een rubberen zool. Je zou dus wel kunnen zeggen dat dit het begin is van de populaire term sneakers. In het begin was het dus vooral bedoeld voor topsporters en tennissers. Het begon dus allemaal bij comfort en voor werk terwijl het nu is uitgebreid in een typisch fashion dingetje.

Naar fashion

Het merk dat ervoor zorgde dat sneakers een andere betekenis kregen was Converse. Iedereen kent Converse ook wel. Het is een razend bekend merk. Rond 1908 werd het eerst nog vooral gedragen door basketbalspelers en was dit niet echt een groot succes. Chuck Taylor zorgde ervoor dat Converse geïntroduceerd werd op de High Schools. Schoenen zoals Philippe model waren toen nog niet relevant. Later kwamen merken zoals Adidas en Dr Martens op de markt. Het merk Philippe model is nu populair, maar de oudere merken blijven ook succesvol.