Je begrafenis heb je zelf in de hand!

Je begrafenis heb je zelf in de hand!

19 januari 2020 0 Door Sarah

Overlijden is voor sommige mensen iets heel engs. Je weet niet waar je heen gaat en wat er dan gebeurt. Maar overlijden kan ook bekeken worden als iets heel moois. Als je er positief over nadenkt heb je namelijk, als het goed is, een prachtig leven gehad. Het hoort bij de ‘circle of life’ zou je kunnen zeggen dat het vanzelf ergens ophoudt. Hoe je er ook over nadenkt, je begrafenis zelf regelen kan ook een heel fijn idee zijn. Omdat je niet in de hand hebt hoe je overlijden en de periode erna zal zijn, kan het fijn zijn om toch het idee te hebben dat je iets zelf in de hand hebt, namelijk je begrafenis. Lees hier waarom dit heel fijn kan zijn! 

Fijn voor jezelf 

Allereerst kan het dus heel fijn zijn voor je eigen ideeën en gedachten. Door het idee te hebben dat je je begrafenis wel in de hand hebt, kan dit je een zekerder gevoel geven. Misschien dat je hierdoor zelfs wel iets minder angstig bent voor de dood. Het geeft je in ieder geval geen reden meer om hierover te stressen als je dit van tevoren hebt vastgelegd. Je hoeft op die manier niet op je oude dag, als misschien je kinderen of kleinkinderen met deze vraag komen, nog te bedenken hoe je alles wil. Het geeft je dus een heel rustig pensioen, zonder zorgen. Of misschien wel zorgen, maar dan alleen zorgen over welke bestemming je vakantie heen zal moeten gaan 😉 

Fijn voor de nabestaanden 

Daarnaast is op voorhand je begrafenis regelen natuurlijk heel fijn voor je nabestaanden. Als je namelijk overlijdt, zullen zij waarschijnlijk veel verdriet hebben. Het is dan veel fijner als ze tijd hebben om dit te verwerken en zich niet druk hoeven maken over een begrafenis regelen. Als alles vast staat, hoeven zij namelijk alleen maar te zorgen dat ze er zijn. Ik vind het persoonlijk een hele last minder dat ik weet dat zij dit niet hoeven regelen. Misschien vind ik dit nog wel rustgevender dan dat het voor mijn eigen angst voor overlijden is! 

Fijn voor de financiën 

Tot slot is het natuurlijk erg fijn voor de financiën als je al hebt gekeken naar hoe je begrafenis/crematie eruit gaat zien. Je weet een beetje aan welk kostenplaatje moet denken en kunt hier alvast geld voor opzij zetten. Mijn tip is wel om hier een ruim bedrag voor opzij te zetten. Als je namelijk iets meer wegzet dan dat je denkt dat het gaat kosten, zorg je er ook voor dat je niet je nabestaanden of partner met deze kosten opzadelt. En wat al helemaal fijn is als je al een bedrag opzij hebt gezet, is dat je de rest allemaal lekker kunt opmaken aan de jaren na je pensioen. Lekker nog even genieten van het leven, uiteten, op vakantie, winkelen, wat je maar wil!