Slimmer omgaan met je (bedrijfs)afval, zo doe je dat!

Slimmer omgaan met je (bedrijfs)afval, zo doe je dat!

11 januari 2021 0 Door Sarah

Binnen ieder bedrijf wordt er in meer of mindere mate afval geproduceerd. Het is niet het meest interessante proces voor een ondernemer waar wel een heel belangrijk proces. Duurzaam ondernemen en hoe je omgaat met je (bedrijfs)afval hebben namelijk grote invloed op elkaar. Ben je benieuwd hoe je slimmer om kan gaan met jouw afval? In dit blog geven we je graag een aantal tips.

Slimmer inkopen

Ieder bedrijf koopt producten in. Dit kunnen producten zijn voor je primaire proces maar ook voor je secundaire proces of ondersteunende proces. Vaak gaat een bedrijf een langdurige samenwerking aan met een ander bedrijf. Na enige tijd gaan bedrijven deze samenwerking ook wel als vanzelfsprekend beschouwen en zal dit steeds automatischer gaan. Toch moet je hier als bedrijf niet bij in slaap sukkelen. Om mee te blijven doen in de markt moeten bedrijven zich constant blijven vernieuwen. Dit doe jij niet alleen maar ook bedrijven met wie je samenwerkt en uiteraard vele anderen. Blijf dus goed om je heen kijken of er niet bedrijven zijn bij wie je inmiddels veel voordeliger in kan kopen. Misschien gebruiken andere bedrijven wel een stuk minder plastic of worden producten anders verkoopt. Duurzame samenwerkingen kunnen een hoop opleveren maar je kan ook een hoop mislopen als je ook dat proces niet blijft optimaliseren.

Minder belastend verpakken

Verzendt jij producten naar je klanten en heb je enige inspraak over hoe anderen producten naar jouw verzenden? Kijk dan eens naar de verpakkingsmaterialen. Grote kans dat je behoorlijk wat plastic en karton overhoudt, zeker als de dozen bijvoorbeeld niet helemaal met producten gevuld worden. Ook dit kan er moet anders. Verdiep je daarom eens in het verzenden van producten en kijk waar je op eventueel verpakkingsmaterialen kan besparen.

Afval scheiden

Hoe graag we het ook zouden willen, afval hoort nu gewoon eenmaal bij het (bedrijfs)leven. Om te zorgen dat al dit afval zo goed mogelijk wordt verwerkt, is het belangrijk dat het afval wordt gesorteerd. Afval scheiden is dus ook voor bedrijven een belangrijk proces. Je kunt bijvoorbeeld een container huren om het jezelf makkelijk te maken. Communiceer dit ook met je medewerkers. Leg uit waarom jullie het zo gaan doen. 

Vervangen

Wist je dat je een groot deel van het afval ook kan vervangen? Laat bijvoorbeeld iedereen een mok gebruiken in plaats van wegwerp bekertjes en stap af van geprinte rapporten. De wereld van tegenwoordig vindt toch al online plaats dus waarom zouden we dan nog onnodig papier verspillen? Maak niet meer afval dan nodig is en kijkt welke aanpassing makkelijk doorgevoerd kunnen worden.