Veilig zeilen doe je met zeilkleding!

Veilig zeilen doe je met zeilkleding!

31 maart 2019 0 Door Sarah

Stel je voor: je voelt de zilte zeewind tegen je wangen blazen. Het water spat af en toe over de rand van de boot heen. Je hebt even moeten wennen aan het gevoel van de boot die op en neer en op en neer beweegt, maar inmiddels voel je je als een vis in het water. Het zeil staat bol, de zon is fel en alles is goed. Zo kan zeilen aanvoelen. Zeilen is een van mijn favoriete bezigheden en ik hoop dat jullie het ook eens willen gaan proberen. Maar als je echt wilt gaan zeilen, of in ieder geval goed beschermd wilt zijn tegen kou, wind en water, dan is zeilkleding een must voor jouw garderobe!

Gore tex 101

Zeilkleding wordt gemaakt van een stof die tegenwoordig ‘gore tex’ wordt genoemd (‘gore’ als de Engelse naam, niet een synoniem voor ‘vies’). Deze stof is 1969 ontdekt door Bob Gore, wiens vader werkte met PTFE, een materiaal waarmee je elektronica isoleert. Bob kwam erachter dat een opgerekte versie van deze kunststof een enorm geschikte stof was, en dit werd bekend als ‘gore tex’. Het is ademend en tegelijkertijd waterdicht, waardoor de stof geen water binnen laat en toch niet gaat broeien van binnen. Het wordt gebruikt voor de productie van allerlei warme, waterdichte kleding, zoals motorkleding en dus ook zeilkleding.

De toepassing

Je hebt allerlei soorten zeilkleding. De beste manier om de perfecte zeiloutfit samen te stellen is door middel van het drielagensysteem. De onderste laag bestaat uit thermokleding die direct op de huid wordt gedragen en deze warm en droog houdt. Draag absoluut geen katoen, dit wordt snel nat! De middelste laag van de drie lagen kan worden overgeslagen, maar zorgt wel voor veel extra warmte. Vaak wordt er hier gekozen voor een broek en een vest. Synthetische kleding, zoals fleecestof, is hier het beste. Opnieuw is katoen uit den boze. De buitenste laag is uiteraard waar de ‘gore tex’ het toneel betreedt. Deze laag vraagt om een goed, waterdicht zeilpak zodat de laag of lagen eronder zich enkel bezig kunnen houden met het warm houden van je lichaam.

Zorg dus voordat je gaat zeilen dat je goed nadenkt over hoe lang je weg bent en hoe koud het gaat worden. Bescherm jezelf goed van tevoren, dan hoef je je tijdens geen zorgen te maken! Ik hoop dat ik je ooit tegenkom op het water, zeil ze!